Terapija svjetlom kod psorijaze

Terapija svjetlom kod psorijaze

Terapija svjetlom

PUVA terapija, UV-B terapija, te terapija ekscimer laserom su neke od metoda fototerapije ili terapije svjetlom za liječenje psorijaze

Terapija svjetlom se još zove i fototerapija. Postoji nekoliko vrsta medicinskih terapija svjetlom koje uključuju PUVA terapiju (skraćeno za psolaren + UV-A), UV-B terapiju, kao i terapiju uskopojasnim UV-B zracima. Ovi vještački izvori svjetlosti se koriste decenijama i obično su dostupni u određenim ordinacijama. Postoji nekoliko kompanija koje mogu da prodaju svjetlosne kutije ili sijalice za propisanu kućnu terapiju svjetlom.

Prirodna sunčeva svjetlost se takođe koristi za liječenje psorijaze. Svakodnevna kratka i kontrolisana izloženost sunčevoj svjetlosti može pomoći kod psorijaze ili je otkloniti kod nekih pacijenata. Možda je tokom izloženosti suncu potrebno zaštititi kožu koja nije zahvaćena psorijazom, te osjetljiva područja poput lica i šaka.

Takođe, postoji mnoštvo novih izvora svjetlosti kao što su laseri i fotodinamična terapija (upotreba svjetlosti koja aktivira lijek i specijalnog izvora svjetlosti) koji se koriste za liječenje psorijaze.

PUVA terapija

PUVA terapija je specijalni način liječenja koji koristi lijek koji je osjetljiv na svjetlost i vremenski određenu izloženost vještačkoj svjetlosti koja je sačinjena od talasnih dužina ultraljubičaste svjetlosti u spektru UV-A. Lijek koji je osjetljiv na svjetlost u PUVA terapiji se zove psoralen. I psoralen i UV-A svjetlost se moraju davati u toku jednog sata da bi došlo do reakcije. Ovi načini liječenja se obično izvode u ljekarskoj ordinaciji dva do tri puta nedeljno. Da bi se vidjeli značajni rezultati, obično je potrebno ići na PUVA terapiju nekoliko nedelja. Vrijeme izloženosti svjetlu se postepeno povećava tokom svakog narednog tretmana.

Psoraleni se mogu davati oralno kao pilula, ili topikalno kao kupka ili losion. Nakon kratkog perioda inkubacije, koža se izlaže specijalnoj talasnoj dužini ultraljubičaste svjetlosti koja se zove UV-A. Pacijenti koji koriste PUVA terapiju su obično osjetljivi na sunce i poslije same terapije moraju da izbjegavaju izloženost suncu jedan vremenski period. Uobičajene nuspojave kod PUVA terapije uključuju opekotine, starenje kože, uvećane smeđe tačke poznate kao lentigo, te povećan rizik od karcinoma kože, uključujući melanom. Odnos između povećanog rizika od karcinoma kože i primjene PUVA terapije je sporan. Tretmani PUVA terapije moraju biti pod nadzorom ljekara, te obustavljeni kada se dostigne njihov maksimalan broj.

Uskopojasna UV-B terapija

Uskopojasna UV-B fototerapija je tretman vještačkom svjetlošću koji koristi veoma ograničene talasne dužine svjetlosti. Učestalo se daje svakodnevno ili dva do tri puta nedeljno. UV-B je takođe komponenta prirodne sunčeve svjetlosti. Doza UV-B svjetlosti se temelji na vremenu i izloženost se postepeno povećava, u zavisnosti od podnošenja terapije. Moguće nuspojave kod UV-B svjetlosti uključuju opekotine, prerano starenje, te moguć povećani rizik od karcinoma kože. Odnos između povećanog rizika od karcinoma kože i primjene tretmana UV-B svjetlošću zahtijeva dalje proučavanje, ali je vjerovatno taj rizik manji nego kod primjene PUVA terapije ili tradicionalne UV-B terapije.

Ponekad se UV-B kombinuje sa drugim tretmanima kao što je nanošenje ugljenog katrana. Gekermanova terapija je specijalni oblik terapije svjetlom za psorijazu koja koristi ovu kombinaciju.

Ekscimer laser

Nedavno je razvijen ekcimer laser koji stvara ultraljubičastu svjetlost u istom dometu kao uskopojasna ultraljubičasta svjetlost. Ova svjetlost može biti blagotvorna kod prorijaze koja je lokalizovana na malim područjima kože poput dlanova, tabana i tjemena. Liječenje ekscimer laserom nije praktično kada se psorijaza proširi.

Izvori: http://www.medicinenet.com/psoriasis/page9.htm

 

Speak Your Mind

*