Psorijaza i ishrana

Psorijaza i ishrana

Uživajte u jelu i budite srećni

Promjena ishrane neće izliječiti psorijazu, ali će vam zdrava ishrana biti sigurno od pomoći. 

Liječenje psorijaze promjenom ishrane

Psorijaza na koži

Kako su psorijaza i ishrana povezane? Osobe koje pate od psorijaze se često osjećaju bespomoćno. Osnovni način da ponovo imate kontrolu nad svojim životom i da uzvratite udarac psorijazi je da kontrolišete svoju ishranu. Ali, da li promjena ishrane može da pomogne u liječenju psorijaze? Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje. Naučnici tvrde da ima malo dokaza koji podupiru ideju da ishrana ima veliki uticaj na ovu bolest. Ali, mnogo ljudi se kune da im je promjena ishrane olakšala bolest od koje pate. Iako promjene poput gubitka prekomjerne tjelesne težine ili kontrole holesterola i šećera u krvi čine malo za vašu kožu ili zglobove, one vam ipak daju snage da imate kontrolu nad psorijazom. Međutim, ljekari preporučuju da im se pacijenti obrate ukoliko žele promijeniti ishranu i da budu oprezni kako ne bi došlo do štetnih posljedica.

Nekoliko korisnih savjeta vezano za psorijazu i ishranu

Jedna studija je pokazala da je gojaznost usko povezana sa povećanim rizikom za bolest psorijaze. Istraživanja su pokazala da se viši indeks tjelesne mase dovodi u vezu sa povišenim rizikom za razvijanje psorijaze i psorijatičnog artritisa, kao i da može povećati ozbiljnost bolesti. Gojaznost može da bude okidač psorijaze kod osoba koje za to imaju predispozicije. Istraživanja su, takođe, pokazala da kod osoba koje su izgubile višak tjelesne težine liječenje može da bude djelotvornije. Još jedna studija je pokazala bliski kontakt između gubitka tjelesne težine i smanjenja ozbiljnosti psorijaze, koja se fokusira na intervenciju dijetom kombinovanu sa sistemskim liječenjem, uključujući fizičku aktivnost, u trajanju od pet mjeseci.

Da biste smanjili tjelesnu težinu, morate potrošiti više kalorija nego što unesete. 3500 kalorija iznosi približno 1/2 kg. Ako dnevno unesete 500 kalorija manje, na nedeljnom nivou ćete izgubiti približno pola kilograma. Osobe koje polako gube tjelesnu težinu, od pola kilograma do 1 kilogram nedeljno, će imati više uspjeha u održavanju tjelesne težine. Povećana fizička aktivnost će vam takođe pomoći da smanjite tjelesnu težinu.

Psorijaza i ishrana

Povećan unos voća i povrća (psorijaza i ishrana)

Povrće u ishrani kod liječenja psorijaze

Vaš plan za smanjenje tjelesne težine će biti uspješan, ako se pridržavate sljedećeg:

  • Pojačajte unos voća, povrća, integralnih žitarica, bezmasnih i niskokaloričnih mliječnih proizvoda
  • U ishranu uvedite krto meso, meso pernatih životinja, ribu, grah, jaja i orašasto voće
  • Konzumirajte hranu koja sadrži nizak nivo zasićenih masnih kiselina, izbjegavajte trans-masne kiseline, ograničite holesterol i so (natrijum)
  • Izbjegavajte rafinisane vrste šećera i gotovu hranu

 

Izvori: