Psorijaza i borba sa promjenom godišnjih doba

Boriti se sa promjenom godišnjih doba

Neki ljudi sa psorijazom se osjećaju bolje ljeti, dok se drugi osjećaju bolje zimi. Bez obzira na vrijeme, kada se pojave simptomi, primijenite nekoliko sljedećih savjeta koji vam mogu pomoći da izbjegnete rasplamsavanje simptoma psorijaze uzrokovanih godišnjim dobima.

Savjeti za jesen i zimu

Hladnije vrijeme u jesen i zimu obično podrazumijeva paljenje centralnog grijanja, koje može isušiti vazduh u vašem domu. Ako to utiče na pogoršanje vaših simptoma psorijaze, pokušajte:

 • Koristiti ovlaživače vazduha
 • Smanjiti grijanje noću (hladni vazduh se manje suši)
 • Biti hidrirani unošenjem mnogo vode u organizam
 • Nanositi ovlaživače kože dok ste još mokri poslije kupanja ili tuširanja, te ponavljati postupak tokom dana
 • Koristiti hidratantne sapune ili gelove za tuširanje i umjesto namakanja u vrućim kupkama, tuširati se toplom vodom
 • Nanositi kremu ili losion sa zaštitnim faktorom 15 najmanje, na izloženim područjima, te se na taj način zaštititi od sunca, oštrog vjetra i hladnoće

  Psorijaza godišnja doba

  Godišnja doba mogu uticati na rasplamsavanje ili stišavanje simptoma psorijaze

Prehlada i grip takođe mogu da utiču na rasplamsavanje simptoma psorijaze. Pazite na sebe u ovo doba godine tako što ćete se mnogo odmarati i hraniti se uravnoteženo.

Savjeti za proljeće i ljeto

Dok nekim ljudima umjerena izloženost sunčevoj svjetlosti povoljno utiče na simptome psorijaze, nekima toplije vrijeme te simptome rasplamsava. Navešćemo vam nakoliko savjeta kako da se borite sa psorijazom kada dođe toplije vrijeme:

 • Ograničite izloženost suncu. Svako može da dobije opekotine od sunca, ali osobe sa svijetlom kožom su najviše izložene tom riziku. Ne zaboravite: sunčeva svjetlost prolazi kroz staklo, oblake, vodu, te tanku odjeću – čak ni hlad ne pruža potpunu zaštitu.
 • Koristite zaštitnu kremu. Nanosite dermatološki ispitanu zaštitnu kremu sa širokim spektrom UVA i UVB zaštite. Zaštitni faktor bi trebalo da je 30 najmanje. Ponovite postupak tokom dana, naročito ako ste bili u vodi ili ste se znojili. Vaš dermatolog vam može pomoći da pronađete odgovarajuću zaštitnu kremu.
 • Posavjetujte se sa svojim ljekarom o svim lijekovima koje uzimate, uključujući i lijekove bez recepta, kao i biljne/prirodne suplemente. Neki lijekovi mogu povećati vašu osjetljivost na sunčevu svjetlost.
 • Ograničite vrijeme plivanja jer hemikalije u bazenima i so iz morske vode može iritirati i isušiti vašu kožu. Istuširajte se čim izađete iz vode.
 • Nosite široku, laganu i prijatnu odjeću koja omogućava cirkulisanje vazduha i isparavanje znoja. (Ako imate psorijazu na stopalima, nosite udobnu obuću ili sandale koje su dovoljno velike, te vam pružaju minimalno oticanje stopala tokom vrućeg vremena)

Izvoi: https://www.livingwellwithpsoriasis.com/daily-management/coping-with-changing-seasons

Speak Your Mind

*