Dijagnostikovanje psorijaze

Dijagnostikovanje psorijaze

Psorijaza se može dijagnostikovati posjetom dermatologu. 

Iako se čini da je jednostavno uočiti stanje kože kao što je psorijaza, nevještom oku neće biti nimalo lako da napravi razliku između psorijaze i drugog poremećaja kože kao što je osip. Jedini način da budete sigurni u to je da posjetite svog ljekara i tako izvršite dijagnostikovanje psorijaze.

 

Kako će moj ljekar sigurno znati da li se radi o psorijazi?

Dijagnoza psorijaze

U većini slučajeva, dijagnoza psorijaze je prilično jednostavna. Naime, dermatolog može dijagnostikovati psorijazu čim pogleda kožu. Rijetki su slučajevi da vaš ljekar pribjegne biopsiji (uzimanje malog uzorka kožnog tkiva) kako bi utvrdio o kom tipu psorijaze se radi i tako isključi druge poremećaje.

 

Da li je možda ekcem?

Ekcem je još jedno uobičajeno stanje kože koje se često mijenja sa psorijazom. Oba stanja izazivaju svrab i upalu kože, ali postoje dvije stvari koje vama i vašem ljekaru mogu pomoći da razlikujete ekcem od psorijaze, a to su:

  • Mjesta na kojima se javljaju
  • Izgled

Ekcem se najčešće pojavljuje na mjestima gdje se koža preklapa, kao što su unutrašnji dijelovi laktova i koljena. Psorijaza se, međutim, javlja na vanjskim dijelovima laktova i koljena, ali i na drugim područjima, poput tjemena, dlanova, tabana, noktiju, leđa, trupa i lica.

Diskoidna psorijaza ili psorijaza praćena plakovima (plakovi – izdignute mrlje) ima jasno istaknute rubove, što nije slučaj sa ekcemom koji ima pljosnate mrlje. Za razliku od ekcema, kožno tkivo će kod psorijaze prilikom biopsije imati dubinu i biće upaljeno.

 

Kako ću znati da li imam blagu, umjerenu ili tešku psorijazu?

Ovaj odgovor ćete dobiti od svog ljekara. Međutim, vi ugrubo možete znati o kom stepenu psorijaze se radi tako što ćete pogledati u kojoj mjeri je vaša koža zahvaćena psorijazom.

Blaga psorijaza

Blaga psorijaza je kada je zahvaćeno manje od 3% kože .

Umjerena psorijaza

Umjerena psorijaza je kada je zahvaćeno 3-10% kože.

Dijagnostikovanje psorijaze (teška psorijaza)

Teška psorijaza u predjelu leđa

Teška psorijaza

Stepen psorijaze kada je zahvaćeno više od 10% površine kože je teška psorijaza .

Ukoliko imate poteškoća u obavljanju svojih dnevnih aktivnosti ili su vam one nesavladive, može se smatrati da se radi o teškoj psorijazi. Na primjer, male površine, poput tabana, mogu biti veoma problematične iz dana u dan ako su zahvaćene psorijazom.

 

 

Izvori: